Noord-Korea breidt raketinstallatie uit

Redactie

Noord-Korea treft mogelijk voorbereidingen voor een nieuwe, grotere rakettest. Dat blijkt uit satellietbeelden die het Amerikaanse onderzoeksinstituut US-Korea heeft geanalyseerd. Het omstreden Noord-Koreaanse langeafstandsraketprogramma is in strijd met resoluties van de Verenigde Naties.

Op recente satellietbeelden was te zien hoe verschillende faciliteiten op het satellietlanceerstation Sohae waren uitgebreid en toegevoegd. De lanceertoren werd verlengd en verstevigd om een raket te kunnen lanceren die een kwart langer is dan de raket die in december 2012 werd getest. Noord-Korea claimde toen met succes een satelliet in een baan om de aarde te hebben gebracht.

Volgens de Verenigde Naties was de lancering een verkapte test van een langeafstandsraket. Dit was in strijd met VN-resoluties en Noord-Korea kreeg dan ook nieuwe sancties opgelegd. De beelden wijzen er volgens het instituut op dat Noord-Korea een nieuwe raketproef voorbereidt. De constructie op Sohae is al sinds zomer vorig jaar aan de gang. De meest recente toevoegingen zijn twee grote tanks die machines van brandstof kunnen voorzien.

Er werd de afgelopen maanden meer technologie toegevoegd en het onderzoeksinstituut schetst zelfs de mogelijkheid dat vorige of deze maand een raketmotor getest is. Volgens westerse inlichtingendiensten werkt Noord-Korea aan een nieuwe generatie langeafstandsraketten die 2500 tot meer dan zesduizend kilometer kunnen afleggen.Hiermee zou Noord-Korea de Amerikaanse westkust kunnen bereiken.

Het onderzoeksinstituut schat dat op zijn vroegst in maart of april een raket in Sohae gelanceerd kan worden. Noord-Korea waarschuwde de afgelopen dagen herhaaldelijk voor spanningen op het Koreaanse schiereiland. Volgende maand beginnen Zuid-Korea en de Verenigde Staten aan gezamenlijke militaire oefeningen.

Noord-Korea ziet deze oefeningen als een bedreiging en vroeg Zuid-Korea om deze af te gelasten. Vorig jaar leidden de oefeningen tot hevige provocaties uit Noord-Korea, dat dreigde met een nucleaire aanval op de VS en Zuid-Korea. Ook zou het de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul in 'een vlammenzee' veranderen.