Twee keer zo veel gemeenten met buurtbemiddeling

Harry

Het aantal gemeenten waar buurtbemiddelaars worden inzet om conflicten tussen buren op te lossen is in zes jaar tijd ruim verdubbeld. In 2007 konden bewoners van 77 gemeenten nog een buurtbemiddelaar inschakelen, inmiddels kan dat in 185 gemeenten, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.

Buurtbemiddelaars kunnen onder meer worden ingezet bij klachten over geluidsoverlast van bijvoorbeeld blaffende honden, pesterijen, tuingeschillen en bedreigingen van buren. Dertig procent van de Nederlanders zou hier weleens mee te maken hebben.

Buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers die training hebben gehad. Ze praten eerst met de klagers en dan met hun buren. Vervolgens wordt geprobeerd een gesprek met hen samen te organiseren op een neutrale locatie. De bedoeling is dat conflicten zo worden opgelost zonder dat de politie eraan te pas hoeft te komen.

Gemeenten en woningbouwcorporaties die nog geen buurtbemiddeling hebben zijn aangeschreven door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het CCV adviseert gemeenten bij de opzet en uitvoering van buurtbemiddeling.