Timmermans bepleit discussie over gewapende drones

Redactie

Er moet een 'open debat' komen over de inzet van gewapende drones. Het internationale recht moet worden aangepast om rekening te houden met dit nieuwe wapensysteem, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag tijdens een rondetafelbijeenkomst in Den Haag over de inzet van de onbemande vliegtuigen die was georganiseerd door zijn ministerie.

Uit een recent advies blijkt dat de inzet van drones binnen het bestaande internationale recht kan worden ingepast. "Maar daarmee is de zaak nog niet ten einde", zei Timmermans, die de drones vergeleek met de opkomst van nieuwe technieken in de sport. "Als de klapschaats wordt geïntroduceerd vraag je je ook af: hebben we nog andere regels nodig voor een schaatswedstrijd of niet."

En ook al is de inzet van drones nu nog juridisch te billijken, dan kan dat in de toekomst veranderen. Als voorbeeld noemde Timmermans drones die niet meer door mensen worden bestuurd, maar door computers. Dat heeft allemaal ethische en morele consequenties. "Daar komt een discussie over. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. We moeten de discussie goed en tijdig voeren."

Bovendien vraagt de minister zich af of de opkomst van drones de drempel voor de inzet van wapensystemen niet verlaagt. Het is 'niet meer dan menselijk' om eerder een vliegtuig in te zetten als het grootste risico het verlies van het vliegtuig is en niet meer de piloot. "In die zin krijg je wel een specifieke discussie over drones: verlaagt het niet de drempel om risicoloos geweld te gebruiken?"

Nederland bezit ook drones, al zijn er nog geen plannen om die te bewapenen. Dat neemt volgens Timmermans de noodzaak om de discussie erover te voeren niet weg. Die kan het beste worden gevoerd binnen de Verenigde Naties en de NAVO, omdat de ontwikkelingen nu wereldwijd heel snel gaan. Timmermans wil graag het initiatief nemen om de dialoog daarover aan te zwengelen.