Skiër Kristoffersen breekt ban voor Noorwegen

heywoodu

Skiër Henrik Kristoffersen heeft in Schladming The Nightrace, de avondslalom, gewonnen. Het is de eerste keer dat de pas 19-jarige Noor een wedstrijd in de World Cup wint, en de derde keer dit seizoen dat hij op het podium staat.

Na de eerste run ging Mario Matt uit Oostenrijk aan de leiding. Kristoffersen, de Zweed Mattias Hargin en Marcel Hirscher, ook uit Oostenrijk, stonden binnen twee tienden van een seconde. In de tweede run werd de snelste tijd aanvankelijk neergezet door Felix Neureuther. De Duitser, na de eerste manche nog op de negende plek, wist hierdoor uiteindelijk te klimmen naar plek drie.

Hirscher, de leider in de slalom-World Cup, had halverwege een ruime voorsprong op de Duitser, maar door een fout hield hij slechts één honderdste van een seconde over. Kristoffersen slaagde erin te profiteren van de fout van Hirscher, en was 0,18 seconden sneller. Matt ging al bij de derde poort in de fout en haalde de finish niet.

In november schreef Kristoffersen al geschiedenis door in het Finse Levi als eerste Noor in bijna tien jaar op het podium van een World Cup-slalom te staan. Met derde plaatsen in Levi en Adelboden, en een tweede plaats in Kitzbühel, liet hij al zien een grote stap gemaakt te hebben. Dit keer was het tijd voor de eerste Noorse slalomzege sinds Truls Ove Karlsen in februari 2004 de slalom in Kranjska Gora op zijn naam schreef.

Dankzij zijn tweede plaats loopt Hirscher in de stand om de algemene World Cup fiks in op leider Aksel Lund Svindal. In het slalomklassement behoudt Hirscher de leiding.