Smeekens vol vertrouwen ondanks matig seizoen

Maarten (rubbereend)

Jan Smeekens denkt volgende maand bij de Olympische Spelen in Sochi hoge ogen te kunnen gooien op de 500 meter. Vorig jaar was de schaatser uit Raalte de te kloppen man, maar dit seizoen gaat het wat stroever. "Ik heb vertrouwen opgedaan bij de trainingskampen afgelopen weken. In Sochi ga ik knallen", zei Smeekens maandag in Heerenveen.

Vorig seizoen was de rijder van BrandLoyalty schier onverslaanbaar op zijn favoriete afstand. Zeven wereldbekerwedstrijden zette hij op zijn naam. Bij het afsluitende WK afstanden won de 26-jarige sprinter nog de eerste 500 meter, maar verspeelde in de tweede omloop het goud. Brons was de uiteindelijke oogst. "Ik heb nog wat goed te maken wat betreft dat WK."

Dit seizoen wist Smeekens geen podiumplek te veroveren. Zesde, twee keer zevende en een zestiende plek waren de uitslagen bij de wereldbekers. "Mijn start liep dit seizoen slecht, het was te gehaast. Daar heb ik nu drie weken hard aan gewerkt en er alles aan gedaan om het weer op niveau te krijgen. In Sochi ga ik knallen."

De vijfvoudig Nederlands kampioen op de 500 meter heeft maar één kans om te knallen volgende maand. Hij plaatste zich alleen voor zijn favoriete afstand. "Ik vind dat wel mooi om maar op één afstand uit te komen. Het brengt enigszins stress met zich mee, maar het is de ultieme alles-of-nietswedstrijd. Het is dan nu of nooit."

De 500 meter wordt bij de Olympische Spelen twee keer verreden op één dag. De schaatser met de beste tijd over twee omlopen, wint de gouden medaille. De race vindt plaats op maandag 10 februari.

Een precieze planning voor na zijn races heeft hij nog niet. Een ding staat wel al in de agenda van Smeekens. "Ik ga zeker de longen uit mijn lijf schreeuwen bij ploeggenoot Stefan Groothuis als hij op zijn andere afstanden in actie komt."