'Kamer aansprakelijk bij doden door gaswinning'

Redactie

De Tweede Kamerleden zijn persoonlijk aansprakelijk voor het besluit over de gaswinning in Groningen. Mochten er doden zijn, dan worden zij aangeklaagd voor dood door schuld. Daarvoor waarschuwde John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen maandag tijdens een hoorzitting over de gaswinning in Groningen.

"Als het zover komt en er vallen hier doden, dan zijn jullie stuk voor stuk - ik kijk jullie allemaal even aan - betrokken bij de besluitvorming", zei Lanting. Hij zal het 'niet nalaten' om hen dan aan te klagen voor dood door schuld. "Zo, laat dat maar even op jullie inwerken."

De Kamer spreekt maandag met verschillende vertegenwoordigers van gedupeerde inwoners. Die hoorzitting wordt bij wijze van hoge uitzondering niet in de Tweede Kamer gehouden, maar in het provinciehuis van Groningen. De belangenorganisaties uitten forse kritiek op het kabinetsbesluit om de gaskraan weliswaar voor een deel dicht te draaien, maar niet helemaal.

Vanuit het oogpunt van de veiligheid is dit 'onbegrijpelijk', zei Corine Jansen van de Vereniging Groninger Bodem Beweging. Zij noemde de compensatieregeling van het kabinet 'een lachertje'. "Kamp neemt een onverantwoord risico met de bevolking van Groningen." Zij eist dat de gaskraan veel verder wordt dichtgedraaid dan Kamp wil.

Volgen Rudi Slager van de Vereniging Groninger Dorpen moet de versterking van de woningen en andere preventieve maatregelen de hoogste prioriteit hebben. Ook moet worden gewerkt aan herstel van vertrouwen. "Het vertrouwen is weg. De mensen leven in angst."

"Je wilt niet met angst en beven in je eigen huis verkeren, het moet er veilig zijn", hield hij de Kamerleden voor. "Als je steeds moet denken: wanneer komt de volgende klap, dan wordt het opeens heel anders. Die onzekerheid speelt een hele grote rol." En aan een scheur in je muur wen je. "Maar als je muur bol staat en gestut moet worden, dan gaan er hele andere dingen spelen. Dan is je huis niet meer je home."

Behalve met getroffen bewoners spreken leden van de Tweede Kamer maandag met bestuurders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Maandagochtend hebben zij een aantal woningen bezocht die door de aardbevingen zijn aangetast.

Het kabinet besloot een paar weken geleden dat de gaswinning de komende drie jaar omlaag gaat van bijna 54 miljard kubieke meter naar veertig miljard kubieke meter. Daarnaast gaat er de komende vijf jaar zo'n 1,2 miljard euro naar Groningen. Daarvan is 850 miljoen euro bestemd voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur. Ook krijgt de regionale economie een impuls.