1,5 miljoen euro voor onderzoek naar privacy

Redactie

Een onderzoek naar privacy in de 21ste eeuw heeft maandag een beurs van 1,5 miljoen euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In het onderzoek, door de Universiteit van Tilburg, worden nieuwe manieren gezocht om privacy van burgers juridisch te beschermen. Privacy is een populair onderwerp nu blijkt dat internetgedrag gevolgd wordt door bedrijven en overheden.

Omdat mensen hun privéleven door bijvoorbeeld het bezit van een smartphone constant bij zich dragen moet privacy 'opnieuw worden uitgevonden', stelt onderzoeker Bert-Jan Koops. Hij is een van de 31 wetenschappers die 1,5 miljoen krijgen van het NWO om onderzoek te doen en een onderzoekgroep op te bouwen.

NWO kreeg 202 aanvragen voor de zogeheten Vici-beurzen. 15 procent werd toegekend. Van de aanvragen die werden toegekend, sloten veel direct aan bij actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals overstromingsrisico's en de beveiliging van computersystemen.

Bij het selecteren van voorstellen keken de beoordelaars naar de kwaliteiten van de onderzoeker, het innovatieve karakter en de wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel.

NWO is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland.