Helen Mirren krijgt Bafta Fellowship Award

dekatophetspek

Helen Mirren ontvangt volgende maand een Bafta Academy Fellowship Award. Dat maakte de organisatie maandag bekend. De 68-jarige actrice krijgt de oeuvreprijs voor haar uitzonderlijke bijdrage aan film. Mirren werd al elf keer genomineerd voor een Bafta voor zowel haar film- als haar tv-werk. In 2007 won ze voor haar hoofdrol als koningin Elizabeth II in de film The Queen.

"Dame Helen Mirren krijgt de Fellowship Award als een van de uitzonderlijkste actrices van haar generatie", zegt Bafta-voorzitter John Willis. "Haar ongelooflijk succesvolle carrière is het bewijs van haar doorzettingsvermogen, toewijding en vaardigheid die ze bij elke rol kan inzetten." Recente winnaars zijn regisseur Martin Scorsese en acteur Christopher Lee.

"Dit is de grootste eer van mijn carrière en ik had nooit verwacht hem te ontvangen", zegt Mirren. "Het is overweldigend me bij deze lijst van vorige winnaars te mogen voegen."

De Bafta's zijn de belangrijkste filmprijzen van Groot-Brittannië en de winnaars gelden als een goede indicator voor de Oscarwinnaars. De Bafta's worden op 16 februari uitgereikt, de Oscars op 2 maart.


Helen Mirren krijgt Bafta Fellowship Award (Foto: Novum)