Everink 'had liever kogel gehad'

static

De mishandelde zakenman Koen Everink verkeerde nadat hij was gemolesteerd tijdens het dancefeest Sensation in een staat van 'complete ontreddering'. "Het was onmenselijk", zei Everink tegen een van de organisatoren in een getapt telefoongesprek. "Ik had liever een kogel gehad, ik zweer het je", citeerde de advocaat hem maandag in het proces tegen Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. "Ik dacht dat ik dood ging, het bloed gutste eruit."

Everinks advocaat Alexander de Swart citeerde maandag uit het gesprek. Hij wilde het tapgesprek laten horen in de rechtszaal om de geestelijke toestand van Everink kort na het incident te illustreren. Dit zou de schadeclaim moeten onderbouwen. Everink wil in totaal 63.000 euro schadevergoeding van beide verdachten voor de 'ernstige' lichamelijke en geestelijke schade die hij heeft opgelopen.

Hari's advocaat Bénédicte Ficq zei niet te zien wat de meerwaarde en relevantie is van het afspelen van het tapgesprek. Volgens haar is het risico groot dat dat een eigen leven gaat leiden en aan Hari wordt gekoppeld. De rechtbank besliste dat afspelen niet nodig is, maar dat citeren uit het gesprek geen probleem is.

Naast breuken aan zijn gezicht werd Everinks linkervoet bijna van zijn been gescheiden. Hij heeft langdurig en moeizaam gerevalideerd. "Met bloed, zweet en tranen", aldus zijn advocaat. De laatste operatie is goed verlopen, zei hij verder. Het geestelijke letsel was net zo erg, zei De Swart.

Everink weet nog steeds niet waarom hij in juli 2012 werd mishandeld tijdens het feest in de Amsterdam Arena. Volgens zijn psychiater heeft hij een trauma opgelopen. Omdat hij bekend is geworden, mijdt hij de Amsterdamse binnenstad. Hij wordt vaak aangesproken en ook de media-aandacht heeft vervelende gevolgen voor hem, aldus de raadsman. Door deze 'zwartmakerij' zou hij opnieuw slachtoffer zijn geworden.

De schadeclaim is een symbolische vergoeding, die het leed niet kan verzachten, zei de Swart. Het bedrag bestaat uit twintigduizend euro voorschot op de immateriele schade. Zo was Everink een tijd arbeidsongeschikt, had hij veel pijn, moest hij langdurig revalideren en had hij last van straatvrees.

De materiele schade die wordt geclaimd bedraagt zo'n 43.000 euro, maar de werkelijke schade is veel hoger, zei de raadsman. Zo worden 130 ritten naar de fysiotherapeut bijvoorbeeld niet gedeclareerd. Later volgt mogelijk een civiele zaak over een hogere schadevergoeding.

De hoogste kostenpost is het inschrijfgeld van een autorally waaraan Everink een maand na het feest niet kon niet meedoen. Het ging om achttienduizend euro. Verder worden de kosten van de verpleging en verzorging thuis opgevoerd, in totaal bijna elfduizend euro. Daarnaast gaat het om tandartskosten, hij raakte twee tanden kwijt en de kosten van een second opinion bij een kliniek in Zwitserland. Ook wordt bijna negenduizend euro aan kosten voor rechtsbijstand geclaimd.