Directeur Brazilië kritisch op organisatie WK

DeLuna

De organisatie van het WK voetbal is er niet in geslaagd om Brazilië in aanloop naar het WK op een goede manier aan de wereld te tonen. Dat stelt technisch directeur van het Braziliaanse voetbalelftal Carlos Alberto Parreira. "Brazilië heeft een grote kans laten liggen om te bewijzen dat het in staat is iets goed te organiseren en te verbeteren."

Het WK lijkt langzaam uit te draaien op een infrastructurele chaos. De twaalf stadions komen weliswaar waarschijnlijk allemaal op tijd af, hoewel dat in het geval van de arena in Curitiba nog moet blijken. Daarover neemt de wereldvoetbalbond FIFA 18 februari een besluit. Grote problemen zijn er echter met de infrastructuur, waarbij het merendeel van de projecten pas na het WK af is of volledig is geschrapt.

Na veel kritiek van de FIFA de afgelopen weken, haalt de 70-jarige Parreira in een radio-interview in harde bewoordingen uit naar de organisatie van het toernooi. "Ze hebben gefaald om de wereld te laten zien dat we ons land verbeteren en ontwikkelen. Een toernooi bestaat niet alleen uit stadions. De fan komt aan op het vliegveld, hij huurt een auto. In Londen bijvoorbeeld kun je kiezen, ik ga met de bus, taxi of trein. Hier heb je geen keus."

Volgens de voormalige bondscoach van de Goddelijke Kanaries had Brazilië een heel ander gezicht kunnen laten zien. "Ons land heeft het geluk dat het zo mooi is, zodat het door zal blijven gaan met het misleiden van toeristen. Er is geen stad als Rio de Janeiro, maar er zou betere service en veiligheid moeten zijn."

Parreira is samen met bondscoach Felipe Scolari verantwoordelijk voor het verzorgen van de optimale omstandigheden voor het Braziliaanse team. Doel is om in eigen land die zo felbegeerde zesde wereldtitel te winnen. Parreira ziet dat het Braziliaanse elftal er goed voor staat. "Natuurlijk is er na de winst van de Confederations Cup meer verantwoordelijkheid en druk. Maar de spelers willen graag. Het is weliswaar een jonge groep, maar met heel veel vertrouwen."

De aanwezigheid van de duizenden Braziliaanse fans in de stadions, zal het team extra energie geven, verwacht Parreira. "Tijdens de Confederations Cup waren we bang voor veel kritiek, maar de supporters waren juist geweldig. In elk stadion probeerden de fans fanatieker te zijn dan in het andere stadion."

Het WK gaat 12 juni van start in São Paulo met het openingsduel tussen Brazilië en Kroatië.