[Upd] Zware beveiliging nucleaire top Den Haag

static

De nucleaire top die in maart in Den Haag wordt gehouden, wordt een ongekende veiligheidsoperatie. Er worden vier keer zo veel agenten ingezet als bij de troonswisseling vorig jaar. Dat is maandag bekendgemaakt op een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De top wordt op 24 en 25 maart gehouden in het World Forum in Den Haag. Er komen wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama op af.

Vanwege de top kunnen vliegtuigen vanaf 10 maart enkele weken lang niet landen op de Polderbaan op Schiphol. De baan wordt gereserveerd voor de hoge gasten. Vliegverkeer boven de Randstad wordt aan banden gelegd.

Update 13:48
Bijna alle inwoners van Den Haag gaan overlast ervaren als gevolg van de internationale nucleaire top die eind maart in hun stad wordt gehouden. "Wij vragen daarvoor begrip", zei verkeerswethouder Peter Smit maandag tijdens een persbijeenkomst.

Volgens Smit kan de stad gewoon functioneren als iedereen zich goed informeert. De wethouder wijst op de voordelen van de top voor Den Haag. De internationale positie van de Hofstad wordt 'verstevigd en versterkt', stelt Smit.

Hagenaars zullen met name in het verkeer te maken krijgen met de top. Zo is de N14 die naar het World Forum leidt van donderdagmiddag 20 maart tot en met woensdagochtend 26 maart afgesloten. Ook om de stad heen zijn verschillende wegen gedeeltelijk of helemaal afgesloten voor het vervoer van de wereldleiders.

De NS heeft aangekondigd extra treinen in te zetten om reizigers van en naar Den Haag te kunnen vervoeren. Ook in de stad zelf worden aanvullende maatregelen getroffen in het openbaar vervoer. Zo rijden er meer trams. Omdat het World Forum slecht bereikbaar is rijdt tram 1 om via de route van tram 9. Tram 17 blijft rijden, maar stopt niet bij het Gemeentemuseum, dat achter het World Forum is gelegen.

Ook het strand is niet altijd en op alle plekken even goed toegankelijk. Vooral in Scheveningen en Noordwijk, waar wereldleiders in hotels aan het strand verblijven, worden stukken strand afgesloten.

Behalve de inwoners van Den Haag krijgen ook omwonenden van Schiphol te maken met de nucleaire top. De Polderbaan zal namelijk afgesloten worden voor het parkeren van vliegtuigen van de wereldleiders. De druk op andere landingsbanen neemt daardoor toe en daarmee ook de geluidshinder. Omwonenden ontvangen hierover binnenkort een brief.

Zware beveiliging bij nucleaire top Den Haag
Zware beveiliging bij nucleaire top Den Haag (Foto: ANP)