Hockeyvrouwen winnen EK indoor

Stefan (sportfreak)

De Nederlandse zaalvrouwen hebben zondagmiddag geschiedenis geschreven. Voor de eerste keer in de historie veroverde Oranje een gouden medaille op het EK. In Arena Sparta in Praag werd Duitsland met 3-0 verslagen.

Net als vrijdagmiddag zette Oranje Duitsland meteen goed onder druk. Deze tactiek resulteerde meteen in verschillende kansen, maar onder meer Lieke Hulsen en Vera Vorstenbosch konden de pogingen niet verzilveren. Halverwege de eerste helft hadden onze oosterburen een dot van een kans via Nina Hasselmann, maar Adinda Boeren en Pien van Nes redden uitstekend.

Nog geen minuut later mocht Duitsland nog eens voor twee corners aanleggen, maar ook deze werden vakkundig tegengehouden door de Nederlandse ploeg. Aan de andere kant lukte het Oranje ook niet om haar enige korte hoekslag te benutten. Met nog twee minuten op de klok leken beide teams met een brilstand te gaan rusten, maar daar bracht uitblinker Van Nes verandering in. Met een prachtig lobje verschalkte ze goalie Kim Platten: 0-1.

Vlak na rust verdubbelde Oranje – flink aangemoedigd door coach Marieke Dijkstra – de marge. Donja Zwinkels rondde doeltreffend een Nederlandse aanval af. Hulsen kreeg vervolgens grote mogelijkheden, maar haar inzetten belandden of op teamgenoot Kiki Collot d’Escury of naast het doel. Vorstenbosch was in de 31ste minuut wel trefzeker. Na wat gefrommel voor het Duitse doel, maakte ze de laatste goal: 3-0.