[video] Janoekovitsj buigt voor oppositie

Redactie

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft beloofd amnestie te verlenen aan betogers die zijn gearresteerd bij de protesten van de afgelopen tijd. Dat meldden Oekraïense media. Ook wil de president zijn kabinet herschikken en de onlangs aangenomen wet die het recht op demonstraties inperkt wijzigen.

Janoekovitsj deed de toezeggingen in een gesprek met religieuze leiders. Het is feitelijk een concessie aan de oppositie, die al maanden protesteert tegen Janoekovitsj en zijn regering. Het parlement komt dinsdag in een speciale zitting bijeen om de concessies in wetgeving om te zetten.

De oppositie lijkt geen genoegen te nemen met de kniebuiging van Janoekovitsj. De enige manier voor de president om een einde te maken aan de protesten is door op te stappen, aldus oppositieleider en oud-bokser Vitalij Klitsjko. Volgens Klitsjko zouden de betogers een maand geleden met deze concessies op zaak naar huis zijn gegaan. "Het volk eist nu het aftreden van de president."

De protesten braken eind vorig jaar uit omdat Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. In plaats daarvan zocht de president toenadering tot Rusland.

De betogingen verliepen lange tijd grotendeels vreedzaam, maar afgelopen weekeinde sloeg de vlam in de pan. Sinds zondag zijn zeker twee betogers om het leven gekomen. Het centrum van de hoofdstad Kiev ziet er sinds deze week uit als een oorlogsgebied. Betogers hielden de oproerpolitie op afstand met barricades van uitgebrande bussen en brandende stapels autobanden.

Janoekovitsj trad donderdag in overleg met zijn tegenstanders. De oppositieleiders die deelnamen aan de gesprekken riepen hun aanhangers op tot een 'bestand' met de politie, dat vooralsnog standhoudt.


Eenvandaag nam een kijkje in het kamp van de demonstraten