Amsterdam mocht Occupy-kamp ontruimen

Redactie

De opdracht het Occupy-kamp op het Beursplein in Amsterdam vorig jaar maart te verwijderen was rechtmatig. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.

Activisten met kritiek op het kapitalisme streken in oktober 2011 neer op het Beursplein in het centrum van de hoofdstad. Ongeveer een halfjaar later werd het kamp op last van burgemeester Eberhard van der Laan ontruimd. In december 2011 had hij nog een aantal voorwaarden opgesteld voor het kamp, maar kort daarop bleek dat aan een aantal belangrijke punten, zoals op het gebied van brandveiligheid en hygiëne, niet werd voldaan. Van der Laan besloot daarop dat het kamp moest verdwijnen.

Een poging van occupyers om via de rechter voor elkaar te krijgen dat ze mochten blijven strandde destijds. Zij hoopten via een gang naar de bestuursrechter alsnog hun gelijk te halen.

De burgemeester heeft volgens de rechter echter een juiste belangenafweging gemaakt. De rechtbank vindt dat Van der Laan zijn best heeft gedaan de betoging in de door occupy gewenste vorm zo lang mogelijk toe te laten. Daarbij had de betoging kunnen worden voortgezet, eventueel op een andere locatie in Amsterdam. "Het permanent aanwezig hebben van een kampement op het Beursplein is niet noodzakelijk voor het kunnen uitdragen van het gedachtegoed van occupy", aldus de rechter.