Miljarden foto's in archief Britse verkeerscamera's

Redactie

De meer dan achtduizend verkeerscamera's waarmee het Britse wegennet in de gaten wordt gehouden schieten dagelijks 26 miljoen beelden. Dat heeft The Guardian achterhaald. De autoriteiten spreken van een probaat middel waarmee criminaliteit wordt bestreden en levens worden gered. Activisten vrezen voor de privacy van burgers.

De foto's die met de camera's worden gemaakt worden voor een periode van twee jaar opgeslagen in een archief, dat uit al meer dan zeven miljard afbeeldingen bestaat. Het is vermoedelijk de grootste database in zijn soort in de wereld.

De camera's zijn in staat tot nummerbordherkenning. Gezichtsherkenning is vooralsnog een technologische stap te ver. Ze maken van ieder voertuig twee foto's, een van de kentekenplaat en een van het hele voertuig. Op deze laatste foto is doorgaans het gezicht van de bestuurder goed zichtbaar. Daarnaast worden onder andere tijdstip en rijrichting vastgelegd. De foto's worden vergeleken met beelden in andere databases van de politie.

De politie hoopt haar capaciteit uit te breiden en wil in 2018 dagelijks vijftig tot 75 miljoen beelden kunnen opslaan. Idealiter wordt deze database gekoppeld aan die van andere landen, zegt zij. Het surveillancesysteem, ANPR, is 'een van de juweeltjes van het moderne politiewerk', aldus Julian Blazeby van de Britse politie tegen The Guardian.

Privacywatchdog Big Brother Watch toont zich heel wat minder verheugd. "ANPR is een klassiek voorbeeld van een zeer opdringerige technologie die zonder enig publiek debat wordt ingevoerd", zei directeur Nick Pickles.

Aanvankelijk was ANPR bedoeld om gegevens vast te leggen van auto's die al op een lijstje van de politie stonden, zei Pickles. Inmiddels wordt ieder voertuig vastgelegd.

Volgens privacy-activisten is er onvoldoende toezicht. Zij vragen zich af welke partijen allemaal toegang hebben tot de database.

De actiegroep No CCTV zegt dat de politie zich steeds meer als inlichtingendienst gedraagt. "Ze slaat gegevens van miljoenen onschuldige mensen op en het is volstrekt onduidelijk wie toegang tot deze data heeft", aldus een woordvoerder.