Konijn in oor Mandela leidt tot ophef

Redactie

Een nieuw, negen meter hoog beeld van de overleden Nelson Mandela heeft tot ophef geleid. In een van de oren van het bronzen beeld is een konijn verwerkt.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten willen dat het knaagdier wordt weggehaald. Het ministerie van kunst en cultuur was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de toevoeging van de kunstenaars, die het diertje naar verluidt hebben toegevoegd als 'handtekening'.

"Het hoort er niet", zei woordvoerder van het ministerie Mogomotsi Mogodiri. "Het standbeeld vertegenwoordigt waar iedereen in Zuid-Afrika trots op is." Er wordt nu bekeken hoe het konijn kan worden weggehaald zonder het beeld al te erg te beschadigen.

Eerder deze week zeiden de kunstenaars, André Prinsloo en Ruhan Janse van Vuuren, in de Zuid-Afrikaanse krant Beeld dat ze het konijn hebben toegevoegd als 'handtekening', nadat ze eerder geen toestemming hadden gekregen om hun handtekening te verwerken in de broek van het beeld. Bovendien wilden ze met het konijn laten zien dat ze onder grote tijdsdruk stonden om het beeld op tijd af te hebben. In het Zuid-Afrikaans wordt een konijn 'haas' genoemd. Haas betekent echter niet alleen konijn, maar ook haast.

Volgens de minister van kunst en cultuur Paul Mashatile hebben de beeldhouwers hun excuses aangeboden aan iedereen die zich gekwetst voelt door het konijn in het oor. Dali Tambo, van het bedrijf dat het standbeeld beheert, was furieus toen hij achter de actie kwam. "Dit standbeeld is niet alleen een standbeeld voor een man, maar een standbeeld voor een strijd (...). Het is mijn ogen dan ook kleinerend als je daar een grap van maakt en een konijn in het oor toevoegt." Volgens Tambo zou het net zoiets zijn als in de neus van een beeld van de Amerikaanse president Barack Obama een muis zou worden toegevoegd.