Inspectie op bezoek bij islamitische universiteit

Redactie

De onderwijsinspectie gaat in gesprek met de Islamitische Universiteit in Rotterdam vanwege de omstreden uitspraken van rector Ahmet Akgündüz. Dat kondigde minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer over islamitisch onderwijs.

Het gesprek zal binnen twee weken plaatsvinden. De uitkomsten vormen mogelijk aanleiding 'om volgende stappen' te zetten ten aanzien van de accreditatie, maar daar wilde Bussemaker niet op vooruitlopen. "Ik ga niet op voorhand zeggen dat ik erop uit ben om deze universiteit aan de schandpaal te nagelen."

De opleidingen worden volgend jaar overigens al onder de loep genomen door de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie (NVAO). Verder mag de instelling als het aan Bussemaker ligt zich niet langer universiteit noemen, omdat er alleen hbo-diploma's worden afgegeven.

Regeringspartij VVD eiste bij monde van Pieter Duisenberg van de minister een onderzoek 'met het oog op de intrekking van de accreditatie', maar dat is volgens Bussemaker niet zo makkelijk omdat de opleidingen eerder nog een voldoende kregen van de NVAO. Ook kan de overheid de instelling niet financieel raken, omdat de Islamitische Universiteit geen subsidie krijgt.

Akgündüz liet zich negatief uit over tegenstanders van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Hij zou hebben opgeroepen om 'negatieve krachten te verijdelen', wat volgens Duisenberg kan worden opgevat als een oproep tot geweld. De universiteit heeft vooralsnog geen afstand genomen van de uitspraken. Ook andere partijen uitten zich kritisch over de rector.

Bussemaker maakt zich eveneens zorgen over de uitspraken van rector. "Moreel neem ik afstand van deze uitlatingen." De bewindsvrouw wees erop dat de rector een voorbeeldfunctie heeft voor de leerlingen. Zij hoopt dat de universiteit alsnog tot inkeer komt, mogelijk ook als gevolg van de aangifte die inmiddels is gedaan tegen de rector.

"Ik probeer met een aantal stappen toch de vinger op de zere plek te leggen zonder overhaaste stappen", vatte Bussemaker haar plan van aanpak samen. Anders zou de vrijheid van onderwijs in het geding komen. De bewindsvrouw staat verder nog steeds achter het nut van imam-opleidingen. Die zijn volgens haar belangrijk als 'brugfunctie tussen islamitische groeperingen en de rest van de Nederlandse samenleving'.

Duisenberg denkt dat de Islamitische Universiteit uiteindelijk alsnog de accreditatie verliest. "Ik kan me niet voorstellen dat instellingen die dit soort uitspraken doen een predicaat krijgen van de NVAO", zei hij aan het eind van het debat.