Filmfestival Rotterdam start met Indiaas sprookje

Daan de Witte (daan1601)

Het International Film Festival Rotterdam opent vanavond voor de 43e maal de deuren. Openingsfilm is het Indiase sprookje Qissa van Anup Singh. Op het festival zijn dit jaar 253 speelfilms te zien, waaronder 55 wereldpremières. Ook worden 261 korte en middellange films vertoond.

Een aantal korte en lange buitenlandse producties die worden vertoond is na het festival niet meer in Nederland te zien. Naast speelfilms zijn op het IFFR ook vele tv-series te bekijken. Changing Channels is het vaste programmaonderdeel waarin televisiewerk van speelfilmregisseurs wordt getoond.

Volgende week vrijdag worden de Hivos Tiger Awards uitgereikt voor beste film. Hier dingen vijftien films mee, waaronder Afscheid van de Maan van Dick Tuinder, evenals de Nederlands-Kroatische coproductie Happily Ever After van Tatjana Bozic.

Daarnaast worden de drie beste korte films, van minder dan dertig minuten, beloond met de Tiger Cup en drieduizend euro. Dit jaar zijn 24 titels in competitie, waaronder het drama Inferno van de Nederlands-Iraëlische regisseur Yael Bartana.

Volgende week zaterdag wordt de publieksprijs uitgereikt. De prijs bestaat uit een waardecheque van 7500 euro.

Vorig jaar trok het festival ruim 280 duizend bezoekers, zesduizend meer dan in 2012. Het festival wordt zondag 2 februari afgesloten met films die al tijdens het festival te zien waren.


Filmfestival Rotterdam start met Indiaas sprookje (Foto: Novum)