Snowden: geen hulp Rusland bij onthullingen

Redactie

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden kreeg geen hulp van Rusland bij het lekken van informatie waaruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal afluistert. Dat zei Snowden dinsdag (lokale tijd) tegen The New Yorker.

Volgens de Amerikaan handelde hij 'duidelijk en ondubbelzinnig alleen, zonder hulp van wie dan ook, laat staan een regering'. Volgens Snowden is het duidelijk onwaar en de suggestie alleen al 'absurd'.

Mike Rogers, voorzitter van een commissie van het Huis van Afgevaardigden, zei zondag dat Snowden mogelijk hulp heeft gehad van Rusland bij zijn onthullingen. ,,Ik geloof dat er een reden is dat hij in de handen - de liefdevolle armen - van een FSB-agent in Moskou belandde", aldus Rogers, verwijzend naar de Russische geheime dienst. "Ik denk niet dat dat toeval is." De Republikein zei verder dat er een onderzoek gaande is naar een link tussen Rusland en Snowden, een voormalig NSA-medewerker.

Snowden vluchtte na zijn onthullingen vorig jaar naar Hongkong en later naar Rusland. Daar zit de Amerikaan nog steeds op een onbekende plek, bang dat de geheime diensten hem op het spoor komen.

Snowden: geen hulp Rusland bij onthullingen
Snowden: geen hulp Rusland bij onthullingen (Foto: ANP)