Van Raaij: "PSV verbood mij om kritiek te uiten"

Pino112

Harry van Raaij liet dit seizoen al meermaals zijn ongezouten mening over de sportieve malaise bij PSV blijken. Zijn openlijke kritiek stuit op weerstand bij zijn oude werkgever.

De voormalige voorzitter ziet de teleurstellende resultaten van PSV met lede ogen aan. In niet mis te verstane bewoordingen uitte hij eerder dit seizoen forse kritiek. Zo bestempelde hij de formatie van Phillip Cocu na de uitschakeling in de Europa League als een team van Jupiler League-niveau.

Die uitlatingen stuiten Peter Swinkels, voorzitter van de Raad van Commissarissen, tegen de borst. "De voorzitter van de Raad van Commissarissen verbood mij tijdens de nieuwjaarsreceptie min of meer om kritiek te uiten", onthult Van Raaij in gesprek met 040TV.

Swinkels verzocht de oud-preses zijn kritiek in het vervolg niet aan de grote klok te hangen. "Hij zei dat ik met mijn kritiek maar naar Tiny Sanders moest gaan. Maar ik neem aan dat hij niet op een gesprek zit te wachten. Ik geef slechts mijn mening. Die kan kritisch lijken, maar ik geef mijn mening omdat daar naar gevraagd wordt."

Naar eigen zeggen heeft Van Raaij geen kwade bedoelingen. "Als je zelf niet slaagt, dan komt iedere uitspraak van anderen hard aan", verklaart hij de houding van Swinkels. "Maar die mensen zeggen dingen met hun hart; niet om kritiek te leveren, maar omdat het beter moet met de club."

Ook de transfer van Bryan Ruiz kwam ter sprake. De Costa Ricaan wordt tot het einde van dit seizoen voor veel geld gehuurd van Fulham. Kenners menen dat PSV met de komst van Ruiz een laatste gok op het kampioenschap wilde wagen.

"Als ze dachten dat ze met Ruiz nog kampioen konden worden, is het een verkeerde gok geweest", vindt Van Raaij. "Ze konden al geen kampioen meer worden. Het geld dat je in Ruiz hebt geïnvesteerd, kun je bovendien niet meer terugverdienen. PSV had voor de rechtsbuitenpositie bovendien al drie veelbelovende spelers. Ik had Ruiz niet gehaald."