Al-Qaida traint westerse rekruten

MarcusViridis

Volgens een gedeserteerde 'vrijheidstrijder', voormalig lid van het gezellige groepje Islamic State of Islam (ISIS), worden buitenlandse strijders in Syrië klaargestoomd om in het land waar ze woonachtig zijn aanslagen uit te voeren. Dit verhaal wordt bevestigd door diverse veiligheidsdiensten.

Het ISIS is, net als andere moslimclubs in Syrië, gelieerd aan de al-Qaida. Strijders terroristen uit het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Verenigde Staten krijgen in Syrië les in het aanbrengen en het tot ontploffing brengen van autobommen. Ook leren ze hoe je een bomgordel aantrekt. Dit alles heeft tot doel om het land waar men is opgegroeid en waar ze gretig gebruik maken van de sociale voorzieningen, ook tot een puinhoop te maken. De rekruten worden geïndoctrineerd met antiwesterse ideeën en volgen een cursusje 'een terreurcel opzetten: zo moet het'.

In Groot-Brittannië zijn ze inmiddels bloednerveus geworden. Het land is zo ongeveer hofleverancier voor wat betreft westerse overlopers. In Syrië wandelen zo'n 500 'Britten' rond bij allerlei radicaal islamitische bewegingen.