Griekse terrorist dreigt met aanslagen

Redactie

Een tijdens verlof ontsnapte Griekse terrorist heeft maandag via internet met aanslagen op Griekse media, de rechterlijke macht en de regering gedreigd. "Ik heb besloten het geweer van de guerrilla weer te laten bulderen tegen degenen die onze levens hebben gestolen en onze dromen hebben verkocht uit winstbejag", liet Christodoulos Xiros weten.

De internetposting bestaat uit een video waarin Xiros een verklaring van zeven kantjes voorleest, de tekst van de verklaring zelf en een foto van hem voor afbeeldingen van Che Guevara en negentiende-eeuwse Griekse vrijheidsstrijders. De advocaat van Xiros, Frangiskos Ragoussis, bevestigde de echtheid van de verklaring.

Xiros (55) maakte deel uit van de terreurorganisatie 17 november. Hij werd in 2003 samen met twee broers veroordeeld en kreeg levenslang. Hij keerde op 7 januari niet terug van een week verlof dat hem was verleend wegens goed gedrag in de gevangenis.

Volgens Xiros zijn Griekenland en andere Europese landen kolonies geworden 'onder Duitse bezetting'. In de verklaring beschuldigt hij de regeringspartijen Nea Dimokratia en Pasok van verraad dat met de dood moet worden bestraft. Ook haalt hij uit naar de extreemrechtse partij Gouden Dageraad.

De Griekse minister van openbare orde Nikos Dendias wilde niet op de gedachten van een terrorist reageren, maar zei dat de autoriteiten er alles aan doen om Xiros weer achter tralies te krijgen.

De terreurorganisatie 17 november pleegde vanaf midden jaren zeventig talloze aanslagen op buitenlandse diplomaten, Griekse politici, zakenlieden en militairen, waarbij 23 mensen om het leven kwamen. In 2002 werd de groep opgerold.