Nipt verlies AEX na saaie dag

Chuck-N0rr1s

De Amsterdamse beurs is na een saaie dag met een klein verlies gesloten. De AEX leverde 0,1 procent in op precies 408 punten bij erg lage omzetten. Ook de omringende beurzen verloren licht.

Het ontbrak maandag aan impulsen. De agenda was vrijwel leeg en Wall Street hield de deuren gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day.

In de AEX ging Air France-KLM flink onderuit. De luchtvaartmaatschappij werd vijf procent minder waard op de beurs nadat UBS de koopaanbeveling op het fonds introk. Ook TNT Express, dat 2,4 procent lager eindigde, kampte met de gevolgen van een negatief analistenrapport.

De grootste stijger was ASML met een dagwinst van 3,6 procent. De afgelopen periode zat ASML in de hoek waar de klappen vielen en binnen de AEX is het fonds het meest afgestraft dit jaar.

In de AMX, die 0,1 procent hoger eindigde, steeg de koers van pennystock Pharming maar liefst 55 procent. Het aandeel blijft maar hoger koersen en is dit jaar al met tweehonderd procent in waarde gestegen. Een directe aanleiding voor de monsterwinst van vandaag ontbrak.

Het aandeel TenCate won 4,1 procent nadat een verlenging van het TAPAS-contract werd aangekondigd tot eind 2017. Dit innovatieprogramma richt zich vooral op de ontwikkeling van lichtgewicht materialen voor vleugel- en staarttoepassingen van vliegtuigen.

TomTom was met een verlies van 1,3 procent de grootste daler binnen de midkap. SNS Securities zette vraagtekens bij de kwaliteit van HD Traffic nadat BMW niet voor TomTom, maar voor concurrent Inrix koos. Verder deed smallcap Grontmij maandag goede zaken met een koerswinst van 5,4 procent.