EU wil dat Oekraïne omstreden protestwet schrapt

Redactie

De Europese Unie wil dat Oekraïne de inperking van het demonstratierecht die vorige week door het Oekraïense parlement werd gejast terugdraait. De reeks wetten perkt grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op vrije vergadering in en lijkt er volgens de EU op gericht te zijn de protestbeweging in het land de mond te snoeren.

De ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten zeiden maandag dat de wetten onder 'dubieuze omstandigheden' door het parlement zijn geloodst. De Verenigde Staten noemden de nieuwe regels vorige week 'ondemocratisch'.

De Europese Unie heeft alle partijen in Oekraïne gemaand terughoudendheid te betrachten en heeft de autoriteiten opgeroepen 'de rechten van vreedzame betogers te respecteren en te beschermen'. Daarnaast moet er een dialoog op gang worden gebracht om een politieke oplossing voor de crisis in het land te vinden.

Sinds november is het onrustig in Oekraïne. President Viktor Janoekovitsj weigerde toen een associatieverdrag met de EU te tekenen. In plaats daarvoor ging hij in zee met Rusland, daartoe overgehaald door financiële steun van de oosterbuur. De EU liet maandag weten nog altijd voorstander te zijn van politieke en economische samenwerking met Oekraïne.

Hoewel de protesten de afgelopen tijd aan kracht leken in te boeten, was de inperking van het demonstratierecht aanleiding voor betogers om dit weekeinde weer massaal de straat op te gaan. De demonstratie liep uit op geweld en tientallen mensen raakten gewond. Ook maandag was het onrustig. In Kiev werden barricades opgericht met karkassen van uitgebrande bussen. Her en der woedden nog brandjes.