COC-protest tijdens opening Winterspelen

Redactie

COC Nederland protesteert tijdens de opening van de Olympische Winterspelen begin februari bij het Homomonument in Amsterdam. Het is volgens de homobelangenorganisatie een alternatieve ceremonie voor de 'Poetin-show' in Sochi.

"Terwijl president Poetin in Sochi zijn feestje viert, staan wij stil bij het andere gezicht van Rusland: de benarde positie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders, de antihomowet en de slechte mensenrechtensituatie", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke in een verklaring.

Het COC organiseerde afgelopen jaar al twee keer eerder een demonstratie tegen de situatie in Rusland. Dat gebeurde voor het eerst tijdens het bezoek van president Poetin aan Nederland op 8 april en op het Amsterdamse Museumplein in augustus. Daar kwamen drie- tot vijfduizend mensen op af.

De organisatie roept het kabinet verder nog altijd op om helder stelling te nemen tegen de situatie in Rusland, door de koning en de minister-president niet naar Sochi te sturen. Een petitie met die boodschap is sinds woensdag door bijna 28.000 mensen getekend.