EU wil energie uit oceanen stimuleren

Redactie

De Europese Commissie wil de winning van energie uit oceanen stimuleren. Doel van het maandag ingediende voorstel is om uiteindelijk 'blauwe energie' op industriële schaal te kunnen inzetten. Door de overstap op duurzame energiebronnen wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kleiner. Dit leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Blauwe energie kan volgens eurocommissaris voor maritieme zaken en visserij Maria Damanaki zorgen voor economische groei en meer werkgelegenheid. Vooral in kustgebieden zou de nieuwe technologie veel banen kunnen scheppen. Dat is gunstig, omdat in die gebieden de werkloosheid vaak hoog is.

Eurocommissaris voor energie Günther Oettinger wijst vooral op de verbetering van de continuïteit van de energievoorziening. Onderdeel van het voorstel is het aanjagen van de samenwerking tussen belanghebbenden.

Voor er blauwe stroom uit het stopcontact komt moet echter nog een aantal hordes worden genomen. De kosten voor het winnen van blauwe energie zijn vooralsnog erg hoog. Bovendien is het niet eenvoudig om de stroom die is opgewekt terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Ook spelen er milieukwesties die eerst moeten worden opgelost.

Winning van energie uit oceanen en zeeën kan op diverse manieren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van het tij om stroom op te wekken, maar ook van het verschil in zoutgehalte tussen twee watermassa's.