'12 Years a Slave succesvol om zwarte regisseur'

Redactie

12 Years a Slave is vooral succesvol omdat Hollywood graag een zwarte regisseur een dergelijk slavernijdrama ziet maken. Dat zegt rapper Kanye West tegen Steve McQueen, de zwarte regisseur van de film, in het tijdschrift Interview. "Ik vond je vorige film Shame minstens zo goed, maar Hollywood loopt weg met 12 Years a Slave omdat jij zwart bent", zegt West onomwonden.

Het op feiten gebaseerde drama over de vrije zwarte Amerikaan Solomon Northup die wordt ontvoerd en verkocht als slaaf werd vorige week genomineerd voor maar liefst negen Oscars, waaronder die voor beste film en regisseur. De film won onlangs de Golden Globe voor beste film en is genomineerd voor een Bafta en door de Amerikaanse regisseursvakbond DGA.

McQueen, al jaren woonachtig in Amsterdam, is het eigenlijk roerend met West eens. "Ik weet nog dat ik meetings had in Los Angeles, een paar jaar nadat ik Hunger had gemaakt", zegt de regisseur over zijn film uit 2008. "Mensen namen automatisch aan dat ik blank was. Ze proberen je altijd in een hokje te stoppen omdat ze een idee over je hebben, niet omdat ze echt weten wie je bent."

Het historische drama Hunger gaat over de Ier Bobby Sands, die in 1981 in hongerstaking ging om de wantoestanden in de Britse Maze-gevangenis aan de kaak te stellen. Pas nadat de film was verschenen, wilde de Britse regering toegeven dat er wanpraktijken plaatsvonden in Britse cellen, iets wat voordien altijd werd ontkend. Pas toen ontstond een dialoog om de situatie te verbeteren.

"Ik maak het dagelijks mee, vaak nog bij mensen die niet eens doorhebben dat ze zo bekrompen denken", vertelt West. "Die moet je er echt specifiek op wijzen. Alleen al bij mijn muziek. Dan noemen ze mijn toer de beste raptoer. Het is marginaliserend."

12 Years a Slave draait vanaf 20 februari in de Nederlandse bioscopen. Op 2 maart worden de Oscars uitgereikt.


'12 Years a Slave succesvol om zwarte regisseur' (Foto: Novum)