Nederlanders wantrouwen bankiers

Redactie

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in topbestuurders uit het bedrijfsleven. Vooral bankbestuurders worden gewantrouwd. Slechts een kwart van de Nederlanders beoordeelt hen als betrouwbaar. Dat blijkt maandag uit de jaarlijkse Trust Barometer van marktonderzoeker Edelman.

Uit de internationale meting blijkt dat Nederlanders sceptischer zijn dan het mondiale gemiddelde als het aankomt op 'ethische en morele beslissingen' die topbestuurders nemen. Daarbij is er verschil tussen grote en kleine bedrijven. Bijna tachtig procent ziet het mkb als betrouwbaar, tegen 57 procent voor grote beursgenoteerde ondernemingen. Internationaal krijgen grote bedrijven iets meer krediet (61 procent).

Non-gouvernementele organisaties zijn de instellingen die kunnen bogen op het meeste vertrouwen. 67 procent van de Nederlanders ziet ngo's als betrouwbaar.

Om betrouwbaar over te komen is het volgens acht op de tien Nederlandse ondervraagden belangrijk dat een topbestuurder helder en transparant is. Voor 79 procent is het belangrijk dat 'de waarheid vertelt wordt, hoe impopulair die ook is'.

Nederlanders hebben wel meer vertrouwen in de overheid dan gemiddeld. Zes op de tien Nederlanders zien de overheid als betrouwbaar. Wereldwijd deed maar 44 procent dat.

In het onderzoek worden de industrie, het bedrijfstype, vertrouwen in de topman en het land van herkomst beoordeeld. Het vertrouwen van zowel publiek als opiniemakers, mensen die het publiek beïnvloeden, werd gemeten.