VS sluiten sancties tegen Oekraïne niet uit

static

De Amerikaanse regering maakt zich ernstig zorgen over de gevechten van zondag in Oekraïne tussen de oproerpolitie en antiregeringsbetogers. Het Witte Huis roept de regering in Kiev op met de oppositie om tafel te gaan. Zo niet, dan volgen er mogelijk sancties, liet een Amerikaanse woordvoerder weten.

De Oekraïense regering drukte er onlangs een wet doorheen die het recht op protesten inperkt en het makkelijker maakt om betogers te arresteren. De tegenstanders van de regering, die al weken protesteren, trokken zich hier zondag niets van aan en gingen weer de straat op. Hierbij raakten ze slaags met de oproerpolitie. Tientallen betogers en agenten raakten hierbij gewond.

Volgens woordvoerder Caitlin Hayden van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad heeft de Oekraïense regering 'de fundering van de Oekraïense democratie verzwakt door vreedzame protesten strafbaar te stellen en (...) wettelijke beschermingen voor politieke tegenstanders te schrappen'. Hayden riep Kiev op de nieuwe wet in te trekken, de oproerpolitie terug te trekken uit het hoofdstedelijk centrum en met de oppositie in gesprek te gaan.

"De Verenigde Staten zullen verdere stappen, waaronder sancties, blijven overwegen als reactie op het geweld", aldus de verklaring van Hayden.