Bloedbad onder vluchtende moslims CAR

Harry

Gewapende lieden hebben in de Centraal-Afrikaanse Republiek een bloedbad aangericht onder moslims die het land wilden ontvluchten. De overvallers doodden 22 mensen, onder wie drie kinderen, meldt hulporganisatie Save the Children.

De moordpartij vond volgens Save the Children vrijdag plaats, even buiten Bouar in het ordeloze en moeilijk toegankelijke noordwesten van het land. ''Ook een voorval als dit komt ons slechts ter ore dankzij onze contacten in het ziekenhuis van Bouar'', zei woordvoerder Mike McCusker zondag. ''Veel soortgelijke verhalen komen misschien nooit naar buiten.''

De hulporganisatie kon het ijzingwekkende relaas van ziekenhuisartsen optekenen omdat medewerkers Bouar regelmatig proberen aan te doen om het ziekenhuis van medicamenten te voorzien. ''Onze arts vertelde dat er overal bloed was, dat het uit de gewonden gutste als leidingwater'', zei McCusker.

De groep moslims wilde over de grens een veilig heenkomen zoeken, maar liep in een hinderlaag. Een granaatinslag dwong hen halt te houden. Vervolgens richtten de overvallers met vuurwapens, kapmessen en knuppels een slachtpartij aan.

Het bloedige incident toont nog maar eens aan dat de Afrikaanse en Franse vredessoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek de orde in afgelegen gebieden niet weten te handhaven, meent Robert Lankenau van de Britse tak van Save the Children. Het bloedvergieten in die streken blijft bovendien buiten het blikveld van de wereld. Volgens McCusker heeft nagenoeg de gehele veertigduizendkoppige bevolking van Bouar zich uit vrees voor geweld verschanst in moskeeën en kerken.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is de afgelopen maanden meegesleurd in een draaikolk van geweld. Christelijke en islamitische milities wreken zich om beurten voor elkaars wandaden en trekken moordend en brandschattend rond.

Maandag wijst een overgangsraad een nieuwe interim-president aan. Het lijkt een haast onmogelijke klus een kandidaat te vinden die de diepe kloven tussen de verschillende bevolkingsgroepen kan overbruggen. Het bloedvergieten heeft de spanningen tussen christenen, die ongeveer de helft van de bevolking uitmaken, de islamitische en de animistische minderheid flink aangewakkerd.