Oppositie Oekraïne trotseert demonstratiewet

Redactie

In weerwil van nieuwe, strenge demonstratieregels zijn zondag tienduizenden Oekraïners de straat opgegaan om lucht te geven aan hun onvrede over het bewind van president Viktor Janoekovitsj. De protestbeweging lijkt echter veel van haar kracht te hebben verloren en onderlinge meningsverschillen steken de kop op. Bokskampioen Vitali Klitsjko, tot dusver de gevierde voorman van de demonstranten, werd zondag op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev door een aantal betogers uitgejouwd.

Vorige week voerde de Russischgezinde president Janoekovitsj een reeks wetten in die het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen. De Verenigde Staten noemen de nieuwe regels 'ondemocratisch'. Janoekovitsj wil de protestbeweging, die in Kiev en andere Oekraïense steden maandenlang demonstreerde tegen zijn regering, met de nieuwe wetgeving definitief het zwijgen opleggen.

Het sein voor de Europeesgezinde oppositie om de straat op te gaan was Janoekovitsj' weigering een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen, in november vorig jaar. In het begin trokken de betogingen honderdduizenden mensen, maar de opkomst is inmiddels aanzienlijk geslonken. De president lijkt erin te zijn geslaagd de touwtjes in handen te houden zonder al te grote concessies te doen aan de oppositie.