Kamp niet verbaasd over woedende Groningers

Redactie

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vindt het begrijpelijk dat veel Groningers boos zijn over de gaswinning in de provincie en de daarmee gepaarde aardbevingen. Dat de emoties vrijdag tijdens de persconferentie in Loppersum lichtelijk uit de hand liepen neemt hij daarom voor lief.

"Ik ben niet verbaasd over het feit dat de dingen gebeuren zoals die nu gebeuren. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om daarop te reageren", aldus de minister. "Sommigen praten of vergaderen er over en sommigen reageren meer fysiek of agressief. Daar moet je rekening mee houden."

Door het toenemende aantal krachtige aardbevingen is er volgens Kamp veel spanning opgebouwd in Groningen. "Niet alleen onder de grond, maar ook bij de mensen." Normaal gesproken is het volgens de minister 'geen gebied met een kort lontje'.

Kamp wilde niet ingaan op de wens van betogers die meer geld willen zien dan de beloofde 1,2 miljard euro. Ze vonden het volgens hem al te weinig toen hij nog niet eens had gezegd wat het bedrag was.

Het kabinet kondigde vrijdag aan de gaswinning terug te schroeven en geld beschikbaar te stellen voor het versterken van gebouwen en infrastructuur en het verbeteren van de leefbaarheid. Kamps bezoek aan Groningen ging gepaard met demonstraties. Tijdens de toelichting voor de pers 'bestormden' betogers het gemeentehuis in Loppersum.