Darters Kist en Michels pakken tourkaart

Boris (borisz)

Darters Christian Kist en Mareno Michels hebben zich op dag vier van de Qualifying School verzekerd van een tourkaart bij de PDC. Beide darters wonnen hun tourkaart op basis van de prestaties over alle vier de dagen. Eerder wist Benito van de Pas al een tourkaart te bemachtigen.

De vier rechtstreekse plaatsen op de slotdag van de Q-School gingen naar Nigel Heydon, Steve West, Joe Murnan en Jason Hogg. Dit viertal bleef na zes ronden over. Mareno Michels haalde de finale en daardoor verzekerde hij zich al van een tourkaart. De finale tegen Steve West ging verloren. Kevin Voornhout en Dick van Dijk waren ook goed op weg, maar ze verloren in de vierde ronde van Mark Cox en Steve Grubb. Ron Meulenkamp en Danny de Haas vlogen eruit in de derde ronde.

Naast zestien dagwinnaars kregen ook de beste 24 darters op de ranking een tourkaart. Joey ten Berge werd de schlemiel van de dag. Hij had uiteindelijk negen punten en werd gedeeld 22e. Voor darters die op hetzelfde aantal punten eindigden werd terug geteld, waarbij de laatste dag het zwaarste telde. Ten Berge besloot om zaterdag niet te spelen en dit kwam de Nederlander duur te staan. Omdat hij op de laatste dag geen prestatie leverde, werd hij dus 26e en viel net buiten de boot.

De veertig darters die de komende twee jaar op de Pro Tour van de PDC mogen spelen: Antonio Alcinas, Kyle Anderson, Andrew Gilding, Benito van de Pas, Dave Bird, Andy Parsons, Gerwyn Price, Tomas Seyler, Tony Newell, Robert Owen, Matt Padgett, Gary Stone, Nigel Heydon, Steve West, Joe Murnan, Jason Hogg, Brian Woods, Zoran Lerchbacher, Mick Todd, Pete Dyos, Keegan Brown, Stuart White, Steve Grubb, Ian Moss, Rowby-John Rodrigues, Christian Kist, Jim Walker, Dave Ladley, Mareno Michels, Mark Barilli, Jamie Bain, Michael Barnard, David Dodds, Steve Hine, Terry Temple, Stuart Anderson, Conan Whitehead, Mark Cox en William O'Connor.

Van de Pas, Kist en Michels voegen zich bij Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Jelle Klaasen, Jerry Hendriks en Gino Vos die ook een tourkaart hebben. Nederland telt dit jaar negen darters met een tourkaart op zak.