Celtic betaalt juridische strijd 'hooligans'

Redactie

Celtic heeft supporters die in november in Amsterdam slaags raakten met agenten aangeboden de juridische kosten te betalen als ze de strijd willen aangaan met de Amsterdamse politie. Dat meldt de Schotse krant Daily Record zaterdag. De Schotse club heeft van aanhangers die erbij waren veel klachten gekregen over het politieoptreden.

Voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tegen Ajax hadden honderden supporters van de Schotse club zich op de Dam verzameld. Het kwam tot ongeregeldheden, waartegen de politie met charges optrad. Verschillende fans en agenten raakten gewond. Er werden 39 arrestaties verricht.

De supporters van de Schotse club beklaagden zich naderhand over hun behandeling door de Nederlandse politie. Volgens de club zijn de klachten geloofwaardig en zijn de supporters geprovoceerd door Ajax-supporters.

De meeste arrestanten mochten na het betalen van een boete weer gaan. Vijf Celtic-supporters zijn tot celstraffen veroordeeld voor het gebruiken van geweld tegen agenten. Een supporter werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Celtic heeft de Nederlandse advocaat Jeroen Soeteman ingeschakeld om klachten van gedupeerde fans te onderzoeken en indien nodig naar de rechter te stappen. Volgens de Schotse krant gaat hij eind deze maand naar Glasgow om over zijn bevindingen te praten.