[HWL] Hockeyheren pakken goud na zege op Nieuw-Zeeland

Boris (borisz)

De Nederlandse mannen hebben de allereerste HWL-titel veroverd. In een matig gevuld en sfeerloos Major Dhyan Chand National Stadium veegde een dominant Oranje de vloer aan met Nieuw-Zeeland. Het werd 7-2. De zege op de Kiwi's betekent de eerste Nederlandse titel sinds het EK van 2007 in Manchester.

Beide ploegen begonnen wat afwachtend, plooiden terug rond de middenlijn. Hierdoor was het moeilijk ruimtes te vinden en waren de kansen in de beginfase schaars. Jeroen Hertzberger was na een kwartier dichtbij, maar de voorzet van Rogier Hofman werd net van richting veranderd waardoor de aanvaller kansloos was.

Even later was het wel raak. Robbert Kemperman vond eerst de Nieuw-Zeelandse keeper op zijn weg, maar toen de bal weer werd ingebracht kon Constantijn Jonker bij de tweede paal binnen tikken: 1-0. Een kleine tien minuten later vergrootte Billy Bakker de marge door een voorzet van Hertzberger mooi binnen te tippen. Vlak voor de onderbreking was het wederom Jonker die zijn stick succesvol tegen de bal zette, na een mooie pass van Mink van der Weerden: 3-0.

Nederland liet in die fase duidelijk zien over meer kwaliteit te beschikken met mooie combinaties, hoge druk en veel beweging. Het was slechts aan goed keeperswerk van Devon Manchester, af en toe geholpen door de paal, te danken dat de score niet hoger opliep voor rust.

In de eerste minuut van de tweede helft werd het al 4-0. Bob de Voogd tikte een rebound binnen maar zag Steve Edwards amper zestig seconden later iets terugdoen voor Nieuw-Zeeland. Edwards zette een een-tweetje op en tikte mooi binnen van dichtbij: 4-1. Nederland raakte allerminst van slag van deze tegentreffer, bleef rustig en bleef gevaarlijk met vlijmscherpe counters. Tien minuten na rust was Hofman succesvol met een van die tegenstoten. De middenvelder schoot hard en laag raak voor de 5-1.

Twintig minuten voor tijd kwam Nieuw-Zeeland weer dichterbij. Wederom was het Edwards die de trekker overhaalde, ditmaal met een subtiel wippertje: 5-2. Daarmee was de koek nog niet op wat treffers betreft. Eerst was het de beurt aan Bakker die de bal kreeg uit de rebound en met zijn tweede van de avond zorgde voor de 6-2, waarna Jonker zijn derde treffer liet optekenen: 7-2.

Daar bleef het bij, wat betekende dat Nederland voor het eerst sinds 2007 weer eens een gouden medaille kreeg omgehangen. Dit toernooi was de laatste grote test voor het wereldkampioenschap hockey begin juni in Den Haag.