Arrestaties na groepsverkrachting Deense in India

Redactie

In verband met de beroving en groepsverkrachting van een Deense toeriste dinsdag zijn twee arrestaties verricht. Dat heeft de Indiase politie woensdag meegedeeld. Meer details zijn nog niet bekend.

De 51-jarige vrouw was verdwaald in een druk winkelgebied en vroeg een groep mannen om hulp, aldus de politiewoordvoerder. De mannen lokten haar naar een afgelegen plek en verkrachtten en beroofden haar.

Na de verkrachting wist de vrouw terug te keren naar haar hotel. De hoteleigenaar lichtte de politie en de Deense ambassade in. De vrouw is woensdagochtend teruggevlogen naar Denemarken.

Seksueel geweld is schering en inslag in India. Een 23-jarige vrouw werd in december 2012 verkracht in een bus en gruwelijk mishandeld. Ze overleed later in een ziekenhuis. De zaak leidde tot veel ophef binnen en buiten India en tot strengere wetten voor verkrachting, stalking en voyeurisme.

De nieuwe wetten lijken in de praktijk echter weinig verschil te maken. Volgens Ranjana Kumari, de directeur van het Indiase Centrum voor Sociaal Onderzoek, wordt verkrachting in het patriarchale India gebruikt om vrouwen angst aan te jagen. "Die gedachtegang verandert niet", aldus Kumari.