'Akkoord over minder gaswinning in Groningen'

Redactie

De gaswinning in Groningen wordt op een lager pitje gezet in verband met het risico op aardbevingen. Daarover zijn het kabinet en de coalitiepartijen VVD en PvdA het eens, meldt De Telegraaf woensdag. Het officiële besluit volgt mogelijk vrijdag in de ministerraad.

Hoeveel minder gas er zal worden gewonnen is nog niet duidelijk. Hetzelfde geldt voor de compensatie die de inwoners van het gebied zullen krijgen. De financiële gevolgen van het terugschroeven van de gaswinning zijn groot: het gaat al snel om miljarden euro's per jaar. In de coalitie en het kabinet wordt al weken intensief overleg gevoerd.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zei in de wandelgangen van de Tweede Kamer dat er nog geen besluit is genomen. "We zitten in het laatste stadium", zei hij. Mogelijk staat het onderwerp vrijdag op de agenda van de ministerraad, maar het kan ook later worden.

Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer pleit al langer voor minder gaswinning en compensatie voor de inwoners. Het nieuws dat de coalitiepartijen hier nu ook voorstander van zijn, kwam woensdag naar buiten, kort voordat PvdA-leider Diederik Samsom zou beginnen aan een bezoek aan het door aardbevingen getroffen deel van Groningen.