'Nederland krenterig met smartengeld'

Redactie

Het is onbegrijpelijk dat de hoogte van smartengeld in Nederland vergeleken met de omringende landen zo laag is. Dat stelt de ANWB woensdag. Woensdag kwam het nieuwe ANWB Smartengeldboek uit.

Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade, zoals pijn en gemis aan levensvreugde, aan slachtoffers. In het boek van de ANWB staan rechterlijke uitspraken over de toekenning van smartengeld.

De hoogte van de vergoeding wijkt volgens de ANWB steeds meer af van vergelijkbare gevallen in het buitenland. Zo ontvangt een jonge vrouw die een rugwervelfractuur opliep nadat een automobilist haar had aangereden een eenmalig bedrag van vijftienduizend euro aan smartengeld. In Duitsland zou de vrouw volgens de ANWB ongeveer het dubbele krijgen. Het maximaal uitgekeerde bedrag in Duitsland ligt vier keer zo hoog. In Engeland is de vergoeding gemiddeld twee keer zo hoog als in Nederland.

Sinds 1992 is een bedrag van 136.134 euro de bovengrens, staat op de ANWB-website van smartengeld.nl. De in augustus overleden bijzonder hoogleraar aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Niels Frenk stelt op de site dat zelfs de geldontwaarding al die tijd nauwelijks is verdisconteerd. Als dat wel was gebeurd, was dit bedrag inmiddels opgelopen tot ruim twee ton.

De Rotterdamse hoogleraar privaatrecht Siewert Lindenbergh pleitte er woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur voor dat het smartengeld in Nederland omhoog gaat. Op dit moment worden volgens Nieuwsuur twee proefprocedures voorbereid om het smartengeld te verhogen.