Marcellis komt niet meer in actie voor AZ

Maarten (rubbereend)

Dirk Marcellis is geopereerd aan zijn rechterknie en komt dit seizoen niet meer in actie voor AZ. Komende zomer neemt hij zo goed als zeker afscheid in Alkmaar. De verwachting is dat Marcellis (25) zijn laatste wedstrijd voor AZ al heeft gespeeld.

De rechtsback kwam dit seizoen niet in actie voor het eerste elftal van Alkmaarders vanwege aanhoudende knieproblemen. Marcellis speelde in augustus één helft mee met Jong AZ tegen Jong RKC Waalwijk.

Eind oktober leek het de goede kant op te gaan met de Limburger. Tegen SC Cambuur, PEC Zwolle en Shakhtar Karagandy (Europa League) zat Marcellis op de bank, maar trainer Dick Advocaat deed geen beroep op hem. In de weken daarna kende de voormalig PSV'er opnieuw tegenslag.

Vorige week onderging Marcellis een operatie in München aan zijn rechterknie. De vleugelverdediger moet de komende maanden revalideren en zal in elk geval dit seizoen niet meer in actie komen voor de huidige nummer acht in de Eredivisie. AZ hervat de competitie zaterdag in eigen huis tegen NAC Breda.

"We zijn nog bezig wat dingen te onderzoeken. Maar dat ik nog een lange herstelperiode voor de boeg heb, staat vast", zei Marcellis tegen Voetbal International. Vorig seizoen was de 3-voudig international een vaste waarde bij AZ. Marcellis kwam 31 competitieduels in actie.

De laatste wedstrijd waarin Marcellis voor de hoofdmacht in actie kwam was op 5 mei vorig jaar. In het duel met PEC Zwolle werd hij na 45 minuten vervangen door Mattias Johansson, die daarna de rol van rechtsback heeft overgenomen.

Marcellis heeft een aflopend contract bij AZ. Komende zomer kan de bij PSV opgeleide speler na vier seizoenen transfervrij vertrekken uit Alkmaar. De voormalig Europees kampioen met Jong Oranje gaf al eerder aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.