Gasunie doet aangifte na actie 't Zandt

Chuck-N0rr1s

De Gasunie heeft aangifte gedaan van vernieling. Dat meldt een woordvoerder van de eigenaar van de Groningse gaswinlocatie 't Zandt. Actievoerders legden daar woensdagochtend vijf afsluiters van gasleidingen bloot.

"We hebben begrip voor het feit dat mensen opkomen voor hun belangen, maar het kan niet zo zijn dat ze daarmee onze spullen vernielen en een onveilige situatie creëren", zegt de woordvoerder. De Gasunie heeft overleg gehad met hulpdiensten over aanscherping van de beveiliging, maar wil niet zeggen wat dat heeft opgeleverd.

Het vernielen van de afsluiters is volgens de woordvoerder een 'opmerkelijke' actie geweest. De dader moet namelijk over het juiste materieel hebben beschikt, want afsluiters zijn loodzwaar. "Het zijn een soort matten van beton, die je amper in je eentje kunt tillen", zegt de woordvoerder. De afsluiters zijn in een sloot gegooid, maar liggen inmiddels weer op hun plaats.

"Ik hoorde woensdagavond op de radio dat een van de actiegroepen wist wie de dader was. Het zou gaan om een sympathisant van de groep", zegt de woordvoerder. "Maar wie het precies is, dat is een zaak van de politie."