Van den Ende hekelt selectieprodecure FIFA voor WK-arbiters

Maarten (rubbereend)

Björn Kuipers kreeg vandaag te horen dat hij door de FIFA is aangesteld als een van de scheidsrechters op het WK van dit jaar in Brazilië. "Een fantastische aanstelling, die zeker een felicitatie waard is", meent oud-scheidsrechter Mario van den Ende in gesprek met Voetbal International.

"Kuipers en zijn assistenten hebben laten zien dat ze op het WK thuis horen. Zeker internationaal hebben ze het goed gedaan." Van den Ende was zelf twee keer actief op een WK. Hij floot op het eindtoernooi in 1994 en 1998. "Het WK is het hoogste podium. Daar actief zijn is heel mooi."

Wel zet Van den Ende vraagtekens bij de selectieprocedure van de FIFA. "Het is nog steeds een groot politiek spel. Ze kiezen voor kwantiteit in plaats van kwaliteit bij het grootste voetbalevenement dat er is. Het is heel raar dat ze pretenderen de beste scheidsrechters te kiezen, maar vervolgens een maximum van één iemand per land instellen. De FIFA is nog steeds niet afgestapt van het polderen op mondiaal niveau. Het is een kwestie van iedereen, alle landen, maar tevreden houden. Alle confederaties moeten wéér vertegenwoordigd zijn."

"Helemáál vreemd is het dat Europa en Zuid-Amerika op elkaar ingespeelde trio's sturen, maar een continent als Afrika bijvoorbeeld niet", vervolgt Van den Ende. "Neem Team Kuipers. Kuipers en zijn assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel zijn op elkaar ingespeeld; een geoliede machine. Maar de Afrikaanse afgevaardigden hebben trio's bestaande uit mensen uit verschillende landen. Ik weet nog wel dat ik dat ook ooit heb meegemaakt; kreeg ik een Zuid-Koreaan als assistent. Laten we het er maar op houden dat de communicatie nihil was."

"Tot slot blijft het opmerkelijk dat door de FIFA scheidsrechters uit Azië, Oceanië en Afrika als een soort Alice in Wonderland op het WK worden neergezet. De Zuid-Amerikaanse en Europese ploegen zetten de toon op voetbalgebied. Maar die scheidsrechters zijn niet gewend aan dat topvoetbal en hebben een andere beleving. Daarom pleit ik voor een soort mondiale roulatie, zodat zij kunnen wennen aan dat niveau", besluit Van der Ende.