[HWL] Hockeymannen verslaan Duitsland in kwartfinale

Redactie

De Oranjemannen stonden woensdagmorgen voor de grootste test van het nog jonge jaar: de kwartfinale van de Hockey World League tegen angstgegner Duitsland. Met een succesvolle overrompelingstactiek werden de Duitsers opzijgezet: 2-1. Dit is de eerste overwinning op Duitsland in de knock-outfase van een eindtoernooi (EK, WK, OS, CT en/of HWL) sinds de 3-2 in de olympische halve finale van 2004.

Nederland kende een droomstart. Al na een halve minuut mocht Mink van der Weerden aanleggen voor de eerste corner van de wedstrijd. De rechtsback pushte via een Duitse stick raak: 1-0. Vijf minuten later stond het al 2-0. Seve van Ass tikte de bal hoog in het doel na een lange klap van rechts. 

Na deze geslaagde overrompelingstactiek zakte Oranje wat in en gunde de Duitsers een paar kleine kansjes. De teruggekeerde Jaap Stockmann stond op doel echter zijn mannetje. Op de counter kreeg Rogier Hofman de grootste kans, maar de middenvelder draaide naar zijn backhand en zag zijn inzet op de handschoen van de Duitse goalie uiteen spatten. Ook prima mogelijkheden voor Thilo Stralkowski en Jeroen Hertzberger eindigden niet in het net.

Vlak na rust kreeg Nederland twee goede kansen via Bob de Voogd en Hertzberger. Zij scoorden niet, maar bij de eerste de beste mogelijkheid aan de overzijde was het wel raak. Aanvoerder Oliver Korn zette zijn stick succesvol tegen de bal: 2-1. Het bleek het startsein voor een kansarme Duitse belegering, terwijl Oranje in de tegenstoot af en toe dicht bij de 3-1 was.

Ruim vijf minuten voor tijd mocht Van der Weerden aanleggen voor zijn tweede corner, maar keeper Nicolas Jacobi keerde zijn inzet. Vlak voor tijd was het nog even billenknijpen toen Robert van der Horst naar het strafbankje werd gestuurd en de Duitsers een minuut later een corner kregen. De stop faalde echter.

Een late goal van Duitsland werd afgekeurd waardoor Nederland de overwinning over de streep wist te trekken. Vrijdag om 15.30 uur (Nederlandse tijd) neemt Oranje het in de halve eindstrijd op tegen de winnaar van Australië-India.