Nederlandse claim tegen keurder PIP-implantaten

Harry

Gedupeerde Nederlandse vrouwen dienen een miljoenenclaim in tegen het Duitse keuringsbedrijf dat de PIP-borstimplantaten uit Frankrijk goedkeurde. Namens hen stapte SAP Advocaten naar de Franse rechter, schrijft het AD woensdag.

De fabrikant en de Nederlandse importeur van de PIP-implantaten zijn failliet, daarom richt het advocatenkantoor zijn pijlen op keuringsinstantie TÜV Rheinland. Het bedrijf werd in november al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan 1700 Franse vrouwen omdat de implantaten niet goed waren gecontroleerd.

Als het keuringsbedrijf de implantaten goed had gecontroleerd, waren ze volgens letselschadeadvocaat Martin de Witte niet op de markt gekomen. Hij wijst erop dat in 2000 al fabricagefouten zijn gemeld. De implantaten van de Franse fabrikant Poly Implant Prothèse gingen vaak lekken, wat leidde tot ontstekingen.

In Nederland hebben duizend tot 1400 vrouwen PIP-implantaten. Zij kunnen via het advocatenkantoor een vergoeding van medische kosten, inkomstenderving en mogelijk ook smartengeld eisen. De letselschadeadvocaat zegt claims van tussen de tienduizend en vijftigduizend euro per persoon te verwachten. Het kantoor werkt samen met een Frans advocatenkantoor.