'Kamer wil minder gas in Groningen winnen'

Bert (superworm)

Door een draai van de VVD vindt een Kamermeerderheid nu dat er minder gas in Groningen moet worden gewonnen. "Minder gas moet, dat was sowieso al de bedoeling omdat het aardgas in Slochteren opraakt', zegt VVD-Kamerlid René Leegte woensdag in De Telegraaf.

Groningers die zijn getroffen door de bevingen die de gaswinning veroorzaakt moeten volgens Leegte ruimhartig worden gecompenseerd. De VVD was tot nu toe terughoudend als het ging om het terugdraaien van de gaskraan. De winning levert de staatskas jaarlijks miljarden euro's op.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) neemt binnenkort een besluit over de gaswinning in Groningen. Vanwege het gevaar op aardbevingen bestaat daartegen veel verzet in de noordelijke provincie. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde vorig jaar al de gaswinning te verminderen, maar hierop haalde de Nederlandse Aardolie Maatschappij juist meer uit het veld.

In een nieuw nog geheim rapport adviseert de toezichthouder volgens de krant opnieuw de gaswinning sterk terug te schroeven. Door de toegenomen gaswinning is de kans op een grote aardbeving volgens het Staatstoezicht op de Mijnen groter dan normaal, schrijft de krant.

Het kabinet zou donderdag een topoverleg over de kwestie houden. Volgens de krant wordt vrijdag al een besluit genomen over het al dan niet terugschroeven van de gaswinning.

De NOS meldde dinsdagavond dat een groot deel van de oppositie de gaswinning in Groningen wil beperken. Het CDA, D66, ChristenUnie, SP en GroenLinks zouden hopen dat daarmee het aantal aardschokken en de zwaarte ervan in het gebied wordt beperkt. Nu lijkt ook regeringspartij VVD zich bij hen te scharen.