Kim Dotcom gaat politieke partij lanceren

Redactie

De beruchte en beroemde internetondernemer Kim Dotcom gaat in Nieuw-Zeeland een politieke partij oprichten. De partij moet deelnemen aan de parlementsverkiezingen, later dit jaar. Dat zei hij dinsdag in een interview met persbureau AP.

Dotcom zei de partij te hebben opgericht en tevens te financieren, maar zich niet kandidaat te stellen. Kim Dotcom woont weliswaar in Nieuw-Zeeland, maar is geen staatsburger. Daarom mag hij volgens de Nieuw-Zeelandse wet geen kandidaat zijn.

De officiële lancering is maandag, de dag waarop twee jaar geleden de politie een massale inval deed in Dotcoms villa bij Auckland en hij werd gearresteerd. De website van Dotcom, Megaupload, werd gesloten. Amerikaanse aanklagers beschuldigen Kim ervan piraterij mogelijk te hebben gemaakt. De Verenigde Staten willen dat hij wordt uitgeleverd, maar Dotcom beweert dat hij niet verantwoordelijk is voor wat de gebruikers van Megaupload deelden.

De partij begint volgende week met het werven van leden. In totaal zijn er vijfhonderd betalende leden nodig. Dotcom zei een aantal goede kandidaten te hebben, maar hij wil dit nog geheim houden tot de lancering. "Je begrijpt denk ik wel dat iedereen het wil weten", zei hij. Wat voor soort beleid de partij voorstaat is nog niet duidelijk: Kim heeft kritiek gehad op zowel de liberalen als de conservatieven.

Sommige waarnemers denken dat Dotcom een behoorlijke invloed op de verkiezingen kan hebben. In Nieuw-Zeeland kent men een kiesdrempel van vijf procent, maar als Dotcom die niet haalt, kan hij alsnog stemmen wegtrekken bij de andere partijen.