Asbestinstituut kritisch over uitzending Zembla

Redactie

Slechts drie bakkers met asbestkanker beweren tijdens hun werk in de broodindustrie aan asbest te zijn blootgesteld. Daarnaast zijn er 28 kankerpatiënten die tijdens hun werk als bakker mogelijk zijn blootgesteld aan asbest, maar dat weten zij niet zeker. Dat meldt het Instituut Asbestslachtoffers dinsdag in een reactie op een bericht van het tv-programma Zembla.

Een woordvoerder van het instituut kon niet direct zeggen of werknemers in de broodindustrie vaker slachtoffer worden van asbestdeeltjes dan werknemers in andere sectoren. Zembla meldde dinsdagochtend dat tussen 2000 en 2011 38 bakkers zich bij het instituut hebben gemeld omdat ze asbestkanker hadden opgelopen.

Volgens het instituut werd echter de periode van 2005 tot en met 2012 bedoeld en ging het om 38 dienstverbanden van in totaal 31 mensen. Van hen zeggen er slechts drie met zekerheid in contact te hebben gestaan met asbest.

Zembla meldde vorige week dat in de afgelopen twee jaar zeker drie keer asbest is vrijgekomen in ovens. Bakkersland, een van de grootste bakkersbedrijven van Nederland, wees er toen op dat geen besmet brood in de schappen is beland. Vakbond FNV wist er eerder al van en schakelde een asbestdeskundige in. Die concludeerde dat er geen gevaar is geweest voor consumenten of medewerkers. Daarom gaf de vakbond verder geen ruchtbaarheid aan de zaak.

Van de drie medewerkers die bij het Instituut Asbestslachtoffers bekend zijn was er een in de aflevering van Zembla te zien. Zijn claim werd door Bakkersland afgewezen omdat hij ook ergens anders asbestdeeltjes kan hebben ingeademd. "Wij zijn vooralsnog van mening dat zijn zaak niet is terug te koppelen aan Bakkersland", zegt een woordvoerder. Volgens hem wordt heel voorzichtig omgegaan met de ovens. Ook hij wijst op onafhankelijke onderzoeken waaruit zou blijken dat er geen risico's zijn.

Het bedrijf is al langer bezig alle oude ovens, waaronder die waarin asbest is verwerkt te vervangen. De ovens met asbest moeten medio 2015 zijn vervangen. "Het is geen kwestie van geld, want we zijn een gezond bedrijf. Maar als we nu alle ovens zouden sluiten voor vervanging ligt er morgen geen brood meer in de supermarkten."