Joanna laat zaak Le Pen-protest voor rechter komen

Redactie

Studente Joanna laat de zaak over haar optreden bij een demonstratie rond het bezoek van de Franse politica Marine Le Pen aan de PVV alsnog voor de rechter komen. De studente weigerde dinsdag een schikking met het OM, dat haar een boete van 450 euro wilde geven. De zaak wordt daarom doorgeschoven naar de politierechter.

Joanna werd op 13 november met twee anderen opgepakt op het Plein in Den Haag. Ze waren onderdeel van een kleine groep die een lawaaidemonstratie hield. De demonstranten hadden een vlag bij zich van de Antifascistische Aktie. Deze linkse actiegroep laat vaker van zich horen bij betogingen tegen de PVV. Joanna stak tijdens de demonstratie volgens justitie haar middelvinger op naar politieagenten.

Ook de twee andere arrestanten moesten dinsdagochtend voor de officier van justitie verschijnen. Die wilde de zaak van een van hen eveneens afdoen met een boete van 450 euro voor het beledigen van agenten. Justitie bood de derde arrestant een werkstraf van 24 uur aan voor het beledigen van agenten en verzet tijdens de arrestatie. De twee zijn echter net als Joanna niet akkoord gegaan met de straffen.

Omdat het 'simpele vergrijpen' betrof, wilde het OM de zaken afdoen met een strafbeschikking. Dat houdt in dat een officier van justitie zonder tussenkomst van de rechter de straf bepaalt. Omdat de drie zich niet neerleggen bij de straffen van het OM komen de zaken nu alsnog voor de rechter. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

Het was niet de eerste keer dat Joanna werd opgepakt. Eind april werd ze gearresteerd op de Dam in Amsterdam tijdens de abdicatie van koningin Beatrix. In januari vorig jaar protesteerde ze bij het verjaardagsfeest van Beatrix in Utrecht. In beide gevallen bleek de aanhouding onterecht en moest de politie excuses aanbieden.