De Boer: "Steken veel geld in jeugdopleiding"

Maarten (rubbereend)

Frank de Boer is tevreden over de ontwikkeling die zijn talenten doormaken. Zijn vertrouwen in opkomend talent maakt de komst van Ola John overbodig. Zaterdagochtend maakte Ajax bekend dat de eventuele komst van John definitief van de baan is.

De Boer ziet voldoende potentie in Ricardo Kishna en Lesley de Sa, en beschikt bovendien over Bojan Krkic, Kolbeinn Sigthórsson en Lasse Schöne die op de rechterflank uit de voeten kunnen. Afgelopen zomer maakte De Boer een vergelijkbare keuze.

Toen liet hij de belangstelling voor Adam Maher varen, omdat de behendige middenvelder de doorstroom van talent van eigen kweek in de weg zou staan. Uiteindelijk zou Maher naar PSV vertrekken, en werd Davy Klaassen belangrijk op het Amsterdamse middenveld.

"Natuurlijk hebben we aan Maher gedacht, maar uiteindelijk toch van hem afgezien", reconstrueert De Boer de zomerse transfersaga tegenover De Telegraaf. "Je maakt een compositie. Welke jeugdspeler komt er binnenkort aan? Waar moet Maher spelen als Klaassen doorbreekt? Linkshalf? We hadden Thulani Serero, Lasse Schöne en Siem die daar konden spelen. Als we dan zeven miljoen euro moeten betalen, zeggen we: dat risico gaan we niet nemen. Dan gaan we voor onze eigen jeugd."

De conservatieve transferpolitiek van Ajax lijkt zijn vruchten af te werpen. Behalve Klaassen maakten ook Joël Veltman en Thulani Serero een goede ontwikkeling door. Daarnaast kloppen diverse talenten uit de jeugdopleiding op de deur.

"We stoppen heel veel geld en energie in de jeugdopleiding. Daarom is het mooi dat Davy en Joël bevestigen dat je beter kunt opleiden dan kopen", constateert De Boer tevreden. "Een speler van buitenaf moet echt een toegevoegde waarde zijn, willen we hem halen. Anders kun je beter op je eigen paard gokken."

Met achttien speelronden achter de rug gaat Ajax aan kop in de Eredivisie. Nummer twee Vitesse verzamelde evenveel punten, maar beschikt over een minder gunstig doelsaldo. Ajax hervat de competitie met een bepalende thuiswedstrijd tegen PSV.