Cocu: "Het besef moest groeien"

Maarten (rubbereend)

Bij de start van het seizoen had PSV verwacht in de winterstop hoger te staan dan de huidige zevende plaats. Toch ziet Phillip Cocu voldoende aanknopingspunten. De Eindhovenaren kwamen uitstekend uit de startblokken, maar vielen daarna ver terug.

Van de achttien wedstrijden werden er slechts zeven gewonnen. Zesmaal ging PSV onderuit, en vijf keer eindigde een duel in een remise. Ofschoon zijn hoofd volgens diverse media op het hakblok lag, maakte Cocu zich geen zorgen om zijn baan. "Maar ik heb wel wakker gelegen toen het resultaat uitbleef. Dat doet je iets", zo tekende het Algemeen Dagblad op uit de mond van de 43-jarige oefenmeester.

"Maar opmerkingen als 'hij haalt de kerst niet' raken me dan weer niet, omdat ik die meningenstroom toch niet kan beïnvloeden. Maar dat de directie openlijk het vertrouwen in mij uitsprak, deed me wel goed. Dat bevestigt dat je met z'n allen nog steeds dezelfde richting op wil."

Cocu heeft bovendien het gevoel dat zijn ploeg de weg naar boven hervonden heeft. De laatste twee competitiewedstrijden, tegen achtereenvolgens FC Utrecht en ADO Den Haag, werden gewonnen.

"Vanaf de wedstrijd tegen Feyenoord (3-1 verlies, red.) is er iets ontstaan in de spelersgroep", stelt hij. "Het besef dat je het niet alleen kunt, dat je elkaar nodig hebt. Dat je dan iets onmogelijks kunt presteren. Het échte besef waar het om gaat, heeft bij mij ook wel even moeten groeien, hoor."

PSV bereidt zich momenteel op Gran Canaria voor op de seizoenshervatting. De formatie van Cocu start de tweede seizoenshelft met een bezoek aan koploper Ajax. De achterstand op de Amsterdamse lijstaanvoerders bedraagt elft punten.