[HWL] Nederland stunt tegen Australië

Boris (borisz)

Nederland heeft zich knap gerevancheerd voor de HWL-nederlaag tegen Argentinië (5-2), van vrijdagmiddag. In het tweede groepsduel werd Australië verslagen, iets wat bijna tien jaar geleden tijdens de Spelen in Athene voor het laatst gelukt was. Billy Bakker bezorgde Oranje met een schitterende goal de zege: 1-0.

De nieuwe tactiek tegen topteams, inzakken en rond de middenlijn druk zetten, werkte prima. Nederland begon voortvarend met enkele dreigende momenten voor het Australische doel. Halverwege de eerste helft verdween de bal zelfs over de doellijn, maar de wederom als vleugelspits opererende Jan Willem Buissant had daarvoor al shoot gemaakt: geen doelpunt.

De rest van de kansen in de eerste helft vielen vooral te noteren nadat de scheidsrechters voor een strafcorner hadden gefloten. Australië mocht vijf keer aanleggen, Nederland slechts eenmaal. De inzet van Mink van der Weerden werd echter gekeerd. Vlak voor rust tekende Glenn Turner voor de beste kans van de Aussies, maar Jaap Stockmann had een antwoord op zijn inzet.

Vlak na rust brak Billy Bakker de wedstrijd op schitterende wijze open. Sander de Wijn veroverde de bal en gaf hem mee aan de aanvaller die na een moeizame aanname de keeper omspeelde en binnen pushte: 1-0. Het doelpunt viel in een fase waarin Australië de bal meermaals onnodig verspeelde, waarmee het Oranje ongewild het initiatief gaf.

Een gele kaart voor Bob de Voogd zorgde voor een hachelijke vijf minuten waarin Nederland de eigen helft niet afkwam. Weer met elf man was Jeroen Hertzberger dicht bij de 2-0, zijn hoge backhand werd echter gekeerd. Daarna was het vooral overleven door fel te verdedigen. Soms te fel, getuige de gele kaart voor Robert van der Horst in de slotfase. Vijf minuten voor tijd leek de 1-1 toch te vallen, maar Sander Baart verleende op de doellijn assistentie.

Ook de resterende tijd kwam Nederland, vooral dankzij twee uitstekende reddingen van Stockmann, goed door en trok daarmee de overwinning over de streep. Zondag is een rustdag in India, maandag staat voor Nederland om 13.30 uur (Nederlandse tijd) de derby der lage landen tegen België op het programma.